Filmvisning i Torslanda

Urban Jansson inleder filmvisningen. Foto: Pia Magnusson

Måndagen den 28 oktober anordnade pilotprojektet i Torslanda sin avslutande filmvisning i samband med hembygdsföreningens höstmöte som ägde rum i Torslanda församlingshem. Det kan väl sägas att det var en smärre publiksuccé med nästan 100 personer som bjöds på kaffe – och filmberättelser på tema lokal miljö och historia.
Ordförande Urban Jansson började med att presentera projektet och vilka som deltagit, om hur de startat med att göra film om en bild och sedan gjort lite längre filmer med bilder, filmer och intervjuer.
Sedan visades Siv Bloms film om Kvarnkullen, Alexanders Sörenssons Lek på åkern och Lennart Janssons film I en båt hos Smén i Torslanda
Sedan gick de på de lite längre filmerna och då visades Urban Jansson film om gården Lottkärr.
Efter det så presenterade Pia Magnusson sin film om pojken som hittade Hällmålningen i Tumledalen och alltihopa avslutades med att visa filmen 11 April 1940 som Anna och Alexander Sörensson gjort om stängningen av flygplatsen. Filmpedagog Erik Löfdahl var också med denna fullsatta filmkväll.

Film och fika – det kan inte gå fel… Foto: Urban Jansson

Filmvisning i Hjärtum

Fullsatt i församlingshemmet den 7 oktober när pilotprojektets filmer visades för bygden.

Fullsatt i församlingshemmet i Hjärtum

Denna måndagskväll när höstmörkret hade lagt sig öppnades dörrarna till Hjärtums församlingshem. Lokalen fylldes till sista stol innan Maria Fast, ordförande i hembygdsföreningen kunde hälsa alla välkomna. Med sig hade hon Bengt-Arne Westerlind vid tekniken (filmerna visades direkt från Youtube´s spellista) och Mikaela Hult som presenterade filmerna och projektet.

Filmerna fick applåder frågor och kommentarer och det var många som kände igen sig och kunde relatera till innehållet. Inte minst Majorsgårdens ägare som fick se barndomsminnen gestaltas på film,med foton och teckningar av Ann Ronnede redigerad av Tuva Iveström. Nestor Karleric Fransson var inte där men näverkortet som förekommer i filmen om honom redigerad av Mikaela Hult överräcktes högtidligt till hembygdsmuseet efter visningen. Ungdomarna tycktes alla förhindrade denna kväll men lyste inte desto mindre med sin närvaro – från filmduken.

Ingrid Kennborn, ordförande i Bohusläns hembygdsförbund.
Ingrid Kennborn, ordf. i Bohusläns hembygdsförbund

Projektledare Ingrid Lindberg berättade också kort om projektet och Ingrid Kennborn ordförande i Bohusläns hembygdsförbund lovordade initiativet – och informerade om aktuella aktiviteter.

Bokmässan 2019

Hembygd 2.0 var representerad på bokmässan i Bohusläns hembygdsförbund och Bohusläns museums gemensamma monter.

Vad händer om man blandar film skapande, kulturarv och generationsmöten? – stod det på en skylt med projektets Ipad-ryttare från Litsleby och filmer från projektet rullade i ett kikhål för nyfikna som om de vill också kunde lyssna på dem via hörlurar. Ibland rullade även filmerna på en lite större skärm som stod i bokhyllan. Under fredagen var också undertecknad på plats för att berätta om projektet för intresserade. Men att fånga uppmärksamheten under Bokmässan är sannerligen inte lätt!!

Varje år delar Bohusläns museum och Bohusläns hembygdsförbund på montern under bokmässedagarna och det hör till tradition att särskilt inbjudna får var med och mingla under öppningskvällen. I år bjöds det på algttartiner vegetarisk västkustsallad från Caxalots marina kök. Utsökt!

Kontext – så får vi tingen att tala Slutseminarium

Hembygd 2.0 medverkade vid Slutseminarium för KONTEXT ett projekt i Skånes Hembygdsförbund.

Moderator och projektledare Maria Casagrande lotsade publik och medverkande genom ett inspirerande och innehållsrikt seminar med inslag från bland annat Kulturmagasinet i Helsingborg/Dunkers Kulturhus, Dalarnas högskolas utbildning Berätta med film och kulturarv och Centrum för dramatik syd. Även Hembygd 2.0 presenterades. Kontext var ju dagens huvudrollsinnehavare och som besökare fick man veta mer om processen bakom, prova på de olika momenten, prata med hembygdsföreningarna som arbetat med metoden och vara med om högtidligt boksläpp av själva handledningsmaterialet. En Mycket välskriven, genomtänkt och gedigen liten skrift, som även kommer tillgängliggöras via hembygdsförbundets hemsida.

Aftonstjärnans dokumentär & kortfilmsfestival

Hembygd 2.0 presenterade 5 filmer från pilotprojekten

Idag presenterades filmer från projekt Hembygd 2.0 i en riktig biografsalong med stor duk och 5.1 ljud. Det blev ett litet program i programmet på Bio Aftonstjärnans nystartade Dokumentär & kortfilmsfestival i Göteborg. Vilket fantastisk ställe! Filmerna sågs av en liten men uppskattande publik och i gott sällskap av journalfilmer från Göteborgs hamn och skärgård, bilder från sjöfart, fiske, flyget och förr som sedan kompletterades av våra mer personliga berättelser.

Carina Larson, Anita Utbult, Anna Sörensson och Erik Löfdahl kom med nära och kära. Varmt tack till Helena och Rolf Norlinder som bjöd in oss!

Film är bäst på bio…

Filmer som visades:
Hur man tvättade förr – av Amanda Sunnerdahl, Elvira Björnberg, Pernilla Björnberg och Maria Fast i Hjärtum
Ett oväntat möte – av Jan Åke Johansson, Hamburgsund
11 april 1940 – av Alexander och Anna Sörensson, Torslanda
En film om Orvar Olausson – av Alice Danielsson och Anita Utbult, Hönö
Byggandet av Björkös Påskefyr – av Felix Kunder och Roy Andreasson, Björkö

Se alla filmer på vår Youtubekanal

Programmet 21 sept.

Filmvisning på Björkö under Västerhavsveckan

Lördagen den 3 augusti invigdes Västerhavsveckan på många platser i Bohuslän. I Björkö hamn var det fullt av aktiviteter däribland Björkö hembygdsförening som bl.a. bjöd på skön sång och musik på hamnplan och höll öppet hus i Björkö Is & Marins lokaler. Filmer från projektet Berättelser från de 10 öarna visades för en intresserad och imponerad publik. Undertecknad var där och njöt av det vackra vädret, den goda stämningen och en sagolik äggakaka.

Filmvisning Folkets Hus i Hamburgsund

Säsongens sista Öppet Hus i Bildarkivet i Hamburgsund den 23 maj avslutades med filmvisning av filmkursens “examensfilmer” vilket också blev Hamburgsunds pilotprojekts publika event. Det kom en hel hög med folk som bjöds på fika och berättelser från samhället. Om lotsbåten Slör, Ubåtsmöte på havet, Stellan om Saltskärs käring, Släktkrönika från Skutebacken och Ett medborgarförslag för ökad trafiksäkerhet.

Klicka på bilden för hela spellistan

Filmskaparna svarade på frågor mellan filmerna och det blev prat om både det ena och andra. I salen fanns både Sven och Stellan Johansson som inte är släkt men dock väl förtrogna med båtar och som figurerade i var sin film som intervjuobjekt. Det blev en trevlig stund och vi hoppas det ska inspirera till fler filmer.

Maritha Engdahl i samspråk över fikabordet med Kristina och ”Båt Sven” Johansson. T.h.Ordf. Jan-åke Johansson

Hembygd 2.0 presenterad på konferensen ”Barn och ungas hembygd” i Hässleholm.

Måndagen 13 maj presenterades projektet av Ingrid Lindberg och Marika Russberg under konferensen “Barn och ungas hembygd” i Hässleholm som arrangerades av Skånes hembygdsförbund.

Det var ett väl sammansatt utbud av inspirerande och kreativa projekt runt om i hela landet där hembygdsförbund och föreningar arbetar för att involvera barn och unga – både i närmiljö och i hembygdsverksamheten.

För många har bästa sättet varit att involvera och engagera alla åldrar i olika spännande aktiviteter i samhället och att tänka om i förhållande till egna verksamheten.

Marika Russberg på konferensen “Barn och ungas hembygd” i Hässleholms kulturhus.
Kristina Ernehed presenterar projektet Heimbygda.
Vi visade smakprov från projektet bl.a. “Hur man tvättade förr” av Elvira och Pernilla Björnberg, Amanda Sunnerdahl och Maria Fast – som här demonstrerar gammeldags byk.

Länk till programmet.

Länk till info om och film från konferensen kommer läggas upp här inom kort.

5:e workshop och avslutning i Hjärtum

Först in – sisten ut – blev igår Hjärtums pilotgäng med vilka denna resa började redan första veckan i januari år. Och vilken resa!
Ett härligt, bråkigt, hjärtevarmt gäng med stora och spretande ambitioner som igår visade prov på en stark berättarvilja parad med ungdomlig förmåga att uttrycka sig med film.
Vi fick bl.a. ta del av de nu färdigredigerade filmerna om Karl-Erics minnen från kriget, Hur man tvättade förr, Askerödsgården genom tre sekel, barndomsinnen från Majorsgården och en kortdokumentär om den försvunna vägen och slussen – där man t.om hade anlitat drönarfotograf för att visualisera sin historia. Resultatet av att ha stötts och blötts med varandra och tillsammans kämpat med olika filmuppgifter under fyra tillfällen kunde nog ändå alla enas om – blivit över förväntan.
Ja vi tror kanske också det gav något till den lilla extra publik av inbjudna familjemedlemmar stora som mycket små. (Se alla filmerna här)

Efteråt fick vi stolta kursledare ta emot ris och ros och det kom många konstruktiva förslag på hur detta kan göras bättre. Det tackar vi för. Vi tackar också för Marias underbara fika och varma värdskap – utan hennes entusiasm för projektet hade detta inte blivit av. Tack!!

Utvärdering pågår …