Kontext – så får vi tingen att tala Slutseminarium

Hembygd 2.0 medverkade vid Slutseminarium för KONTEXT ett projekt i Skånes Hembygdsförbund.

Moderator och projektledare Maria Casagrande lotsade publik och medverkande genom ett inspirerande och innehållsrikt seminar med inslag från bland annat Kulturmagasinet i Helsingborg/Dunkers Kulturhus, Dalarnas högskolas utbildning Berätta med film och kulturarv och Centrum för dramatik syd. Även Hembygd 2.0 presenterades. Kontext var ju dagens huvudrollsinnehavare och som besökare fick man veta mer om processen bakom, prova på de olika momenten, prata med hembygdsföreningarna som arbetat med metoden och vara med om högtidligt boksläpp av själva handledningsmaterialet. En Mycket välskriven, genomtänkt och gedigen liten skrift, som även kommer tillgängliggöras via hembygdsförbundets hemsida.

Aftonstjärnans dokumentär & kortfilmsfestival

Hembygd 2.0 presenterade 5 filmer från pilotprojekten

Idag presenterades filmer från projekt Hembygd 2.0 i en riktig biografsalong med stor duk och 5.1 ljud. Det blev ett litet program i programmet på Bio Aftonstjärnans nystartade Dokumentär & kortfilmsfestival i Göteborg. Vilket fantastisk ställe! Filmerna sågs av en liten men uppskattande publik och i gott sällskap av journalfilmer från Göteborgs hamn och skärgård, bilder från sjöfart, fiske, flyget och förr som sedan kompletterades av våra mer personliga berättelser.

Carina Larson, Anita Utbult, Anna Sörensson och Erik Löfdahl kom med nära och kära. Varmt tack till Helena och Rolf Norlinder som bjöd in oss!

Film är bäst på bio…

Filmer som visades:
Hur man tvättade förr – av Amanda Sunnerdahl, Elvira Björnberg, Pernilla Björnberg och Maria Fast i Hjärtum
Ett oväntat möte – av Jan Åke Johansson, Hamburgsund
11 april 1940 – av Alexander och Anna Sörensson, Torslanda
En film om Orvar Olausson – av Alice Danielsson och Anita Utbult, Hönö
Byggandet av Björkös Påskefyr – av Felix Kunder och Roy Andreasson, Björkö

Se alla filmer på vår Youtubekanal

Programmet 21 sept.

Filmvisning på Björkö under Västerhavsveckan

Lördagen den 3 augusti invigdes Västerhavsveckan på många platser i Bohuslän. I Björkö hamn var det fullt av aktiviteter däribland Björkö hembygdsförening som bl.a. bjöd på skön sång och musik på hamnplan och höll öppet hus i Björkö Is & Marins lokaler. Filmer från projektet Berättelser från de 10 öarna visades för en intresserad och imponerad publik. Undertecknad var där och njöt av det vackra vädret, den goda stämningen och en sagolik äggakaka.

Filmvisning Folkets Hus i Hamburgsund

Säsongens sista Öppet Hus i Bildarkivet i Hamburgsund den 23 maj avslutades med filmvisning av filmkursens “examensfilmer” vilket också blev Hamburgsunds pilotprojekts publika event. Det kom en hel hög med folk som bjöds på fika och berättelser från samhället. Om lotsbåten Slör, Ubåtsmöte på havet, Stellan om Saltskärs käring, Släktkrönika från Skutebacken och Ett medborgarförslag för ökad trafiksäkerhet.

Klicka på bilden för hela spellistan

Filmskaparna svarade på frågor mellan filmerna och det blev prat om både det ena och andra. I salen fanns både Sven och Stellan Johansson som inte är släkt men dock väl förtrogna med båtar och som figurerade i var sin film som intervjuobjekt. Det blev en trevlig stund och vi hoppas det ska inspirera till fler filmer.

Maritha Engdahl i samspråk över fikabordet med Kristina och ”Båt Sven” Johansson. T.h.Ordf. Jan-åke Johansson

Hembygd 2.0 presenterad på konferensen ”Barn och ungas hembygd” i Hässleholm.

Måndagen 13 maj presenterades projektet av Ingrid Lindberg och Marika Russberg under konferensen “Barn och ungas hembygd” i Hässleholm som arrangerades av Skånes hembygdsförbund.

Det var ett väl sammansatt utbud av inspirerande och kreativa projekt runt om i hela landet där hembygdsförbund och föreningar arbetar för att involvera barn och unga – både i närmiljö och i hembygdsverksamheten.

För många har bästa sättet varit att involvera och engagera alla åldrar i olika spännande aktiviteter i samhället och att tänka om i förhållande till egna verksamheten.

Marika Russberg på konferensen “Barn och ungas hembygd” i Hässleholms kulturhus.
Kristina Ernehed presenterar projektet Heimbygda.
Vi visade smakprov från projektet bl.a. “Hur man tvättade förr” av Elvira och Pernilla Björnberg, Amanda Sunnerdahl och Maria Fast – som här demonstrerar gammeldags byk.

Länk till programmet.

Länk till info om och film från konferensen kommer läggas upp här inom kort.

5:e workshop och avslutning i Hjärtum

Först in – sisten ut – blev igår Hjärtums pilotgäng med vilka denna resa började redan första veckan i januari år. Och vilken resa!
Ett härligt, bråkigt, hjärtevarmt gäng med stora och spretande ambitioner som igår visade prov på en stark berättarvilja parad med ungdomlig förmåga att uttrycka sig med film.
Vi fick bl.a. ta del av de nu färdigredigerade filmerna om Karl-Erics minnen från kriget, Hur man tvättade förr, Askerödsgården genom tre sekel, barndomsinnen från Majorsgården och en kortdokumentär om den försvunna vägen och slussen – där man t.om hade anlitat drönarfotograf för att visualisera sin historia. Resultatet av att ha stötts och blötts med varandra och tillsammans kämpat med olika filmuppgifter under fyra tillfällen kunde nog ändå alla enas om – blivit över förväntan.
Ja vi tror kanske också det gav något till den lilla extra publik av inbjudna familjemedlemmar stora som mycket små. (Se alla filmerna här)

Efteråt fick vi stolta kursledare ta emot ris och ros och det kom många konstruktiva förslag på hur detta kan göras bättre. Det tackar vi för. Vi tackar också för Marias underbara fika och varma värdskap – utan hennes entusiasm för projektet hade detta inte blivit av. Tack!!

Utvärdering pågår …

4:e workshop + avslut på Öarna

En sprakande final blev det denna Söndag på Björkö tillsammans med – de flesta av deltagarna som visade upp sina mästerverk. Ingen överdrift ;-)!
Vi fick se två korta biografier, den ena om Gottfrid Persson – även kallad amerikanaren och om den skickligaste vadbindaren – på Hönö: Orvar Olausson. Från 1920-talet nådde oss en stark historia om en dramatisk fisketur och en bild av Björkö hamn under samma tidsperiod har nu fått en förklaring. Vi vilar inte heller längre i ovisshet vad gäller Björkös påskefyrs årliga tillkomst – eller varför Evert Taube klev i land på Skarviks holme.

Stillbilder ur filmerna: Orvar Olausson, Gottfrid Amerikanaren, Skarviks holme, Fiskebåten Maggie, Glad Påsk och Glad Midsommar…

Stolta och berörda kunde vi som handledare nu bara luta oss tillbaka och ta emot – och glädjas över att så mycket hänt på så kort tid. Gå gärna in och titta, lajka och dela filmerna: här.

Efteråt var det utvärdering till Rithas Fika de lux – och sedan fanns bara en sak kvar att göra: ställa upp för fotografering! Vad kunde väl passa bättre för vår skolavslutning än att rada upp oss framför gamla skolan.

i Björkö Filmakademi. ?

Digikult 2019

Besökte Digikult i Göteborg som bjöd på många spännande föredragshållare på tema Gestaltning och förmedling av Kulturarv. Bland annat var det mycket intressant att få höra mer om arkivarbetet bakom regissören Peter Jackson’s storfilm They won’t grow old från Imperial War Museum. Verkligen inspirerande med konstnär Marika Hedemyrs samarbete med Mölndals Stadsmuseum i Mixed Reality Walks i Kvarnbyn, och att se Jonas Myrstrand från Studi Jox visa demo av Tidevarvet – Göteborgs varvshistoria som fått nytt liv med Virtual Reality.
Relaterat till detta var ju även Atelier de Lumières immersive reality utställning i Paris.

Digi-analogt från Atelier des Lumières projektionsutställning.

Det gav också många tankar och idéer om detta med att sprida, dela och engagera en publik som det nordiska projektet Collecting Social Photo och att Nationalmuseum kunde visa exempel på. Inspirerande att höra hur de arbetar med bilder och sociala medier.

Informationsträff på Hav och Land

Idag hölls kretsträff i Hunnebostrands folkets hus “Hav och Land” och undertecknad var inbjuden att informera om projektet. Träffade där representanter från Smögen, Lyse, Stångenäs, Vikarvet och Sotenäsgillets föreningar vilka tillsammans med Vuxenskolans Annie Petterson och Jenna Wennberg fick se smakprov från Samhället berättar 2.0 och pilotprojektens filmproduktioner.

Kanske har ett eller annat frö såtts och vem vet om det inte kan bli filmverksamhet av det så småningom. Trevlig att träffas var det i vart fall !

4:e workshopen i Torslanda med avslutning och utvärdering.

Denna soliga och kyliga lördag var det så dags för sista workshop och premiär för hela 6 kortfilmer som deltagarna hade lagt ned själ och hjärta i.

Bakom neddragna – mörkläggningsgardiner? – i hembygdsgården visades filmer om bl.a.; vad som hände i Torslanda på dagen för snart 79 år sedan, vad som uppdagades i Tumledalen 1974, vad som ryms i gården Lottkärrs historiebok och vad som låter sig fångas med Ipad och film i Torslanda i vår samtid. Vi fick även se mikrofilmen om Sivs bästa minne från 60-talets Torslanda och Torsten överraskade oss alla med en teaser av sin senaste blockbuster “Welcome to Jurassic Park”.

Vi hade besök av Jessica Bergström från Västarvet som var mäkta imponerad över resultatet och överöste alla med beröm. Kanske några av historierna även kan platsa på Prismavg.se.
Kursledarna Ingrid och Erik var förstås både glada över hur mycket alla ändå har lärt sig på bara fyra gånger och att det blivit så fina filmer av det.

Utvärdering på gång…Vad tyckte vi egentligen om det här?

I utvärderingen, som genomfördes både med papper och penna och muntligt, verkade det också som att alla upplevde att det lärt mycket och att övningarna var nyttiga och gav bra grund att stå på. Och alla skulle fortsätta göra film! Hejja!

Filmerna kommer att publiceras på Youtube så fort alla godkänt detta och så blir det en Filmvisning i hembygdsgården till hösten – kanske i samband med Konstrundan. Filmerna visas också i november i Uddevalla på Bohusläns museum. Stay tuned!